Maria Dolors Callol Chevalier
Pintora vinculada a Breda. El 1920 va contraure matrimoni amb el també pintor Manuel Genovart i Boixet (Barcelona, 1895 - 1980), que conegué a les classes d’arts plàstiques de l’Escola de la Llotja de Barcelona. Sembla que fou una unió tan compenetrada com perfecta. La mort de Dolors Callol al 1940, víctima d’una malaltia que tingué un procés llarg i dolorós, deixà un profund desconsol en Genovart, que a partir d’aleshores signà totes les seves pintures i escultures amb el nom de L. Callol, utilitzant el nom familiar de Lola, i també donà aquest nom a la col·lecció de papallones.
Manuel Genovart, també pintor, estudià belles arts a l’Escola de la Llotja de Barcelona. Fou un artista d’una gran sensibilitat, amant de l’art en totes les seves facetes. Soci del Centre Excursionista de Catalunya, fou molt actiu a la secció d’Arqueologia i Història. Des del 1922 participà en projectes de rehabilitació de diversos edificis històrics, com ara els castells de Gelida, de Burriac i de Montsoriu; en aquest darrer, amb Jeroni Martorell, inicià el primer intent de restauració. El matrimoni aconseguí que l’associació barcelonina Amics de l’Art Vell es fes càrrec de les tasques de salvaguarda i restauració del claustre del monestir de Breda el 1932.
La seva vinculació a Breda i al seu entorn es deu al fet que cap al 1923 el matrimoni arrendà Can Joanic, de Gaserans, prop de Breda, com a segona residència on passaren llargues estades durant més de 60 anys.
En aquest mas van instal·lar una estació meteorològica facilitada pel Centre Meteorològic de Catalunya. Manel Genovart enviava periòdicament les dades enregistrades a Barcelona. Quan per l’edat no va poder dedicar-s’hi, traspassà l’estació a l’antic masover de can Joanic, que encara ara continua observant les dades a Breda i enviant-les diàriament a Barcelona.
Practicà l’arqueologia i intensament la fotografia, material que es guarda a l’arxiu del Centre Excursionista de Catalunya. Fou també un col·leccionista notable i múltiple: monedes, segells, goigs, exlibris, iconografies, pintures, escultures, malacologia, petrografia i entomologia.
Breda volgué dedicar un carrer a Genovart, però aquest no acceptà el reconeixement i demanà que, en tot cas, es dediqués a la seva esposa, i es donà al carrer el nom de Dolors Callol i Chevalier de Genovart. Fou nomenat fill adoptiu de Breda.